dimecres, 14 de novembre de 2012

Especial podcàsting de mossegalapoma

dimecres, 14 de novembre de 2012
El passat juliol el companys de mossegalapoma van dedicar una entrega del seu programa a parlar del podcàsting amb Toni Sellas. Tot seguit us oferim l'àudio, de ben segur que us interessarà.TERTÚLIA MOSSEGUI: Toni Sellas
Avui tenim amb nosaltres a en Toni Sellas, expert en podcàsting i professor de ràdio a la Universitat Internacional de Catalunya. amb qui parlem sobre podcasts, què són, semblances i diferències respecte la ràdio tradicional i el podcàsting a Catalunya.
- Breu trajectòria professional de Toni Sellas
El podcasting, la (r)evolución sonora.iTunesivoox.comWinampJuice.
DowncastEasy Phone TunesListenPodcasts.
- Història del podcasting, popularització.
- Podcasts independents i podcast provinents dels mitjans.
- Els podcasts a Estats Units, molt més freqüents.
- El podcasting a Catalunya.

dilluns, 24 d’octubre de 2011

El podcàsting independent (o amateur)

dilluns, 24 d’octubre de 2011

El podcàsting és un fenomen nadiu del segle XXI que en pocs anys s’ha consolidat com una plataforma de distribució més per als mitjans de comunicació tradicionals, tal com explicàvem en a entrada anterior. Però el podcàsting neix en un entorn aliè als mèdia. Els podcasts permeten innovar en la comunicació sonora, però no sorgeixen de la ràdio sinó de l’univers de bloguers i geeks. En aquest sentit, són un exemple de la capacitat dels usuaris per fer-se seva la tecnologia i trobar-ne nous usos.

En la breu història del podcàsting queda clar que la integració dels podcasts per part de les grans corporacions radiofòniques (a partir de finals de 2004) i la seva incorporació a l’iTunes d’Apple (juny de 2005) són dos moments clau per a la seva popularització. Però no podem oblidar que uns i altres aprofiten la iniciativa d’aquells que van ser pioners en un context allunyat dels mitjans tradicionals. Per això volem fer un breu repàs al podcàsting independent. Podcats fets per amateurs, no només en el sentit d’aficionats sinó també en el de l’arrel etimològica del terme: aquell que estima allò que fa.

Si alguna cosa caracteritza l’univers del podcàsting amateur és la diversitat, tant formal com de continguts. És un gran calaix de sastre, un fenomen propi de la llarga cua que va descriure Anderson. Evidentment, en aquesta fila inacabable hi trobem de tot i la qualitat, sovint, és discutible (clar que per a molts podcàsters, això és menys important que el fet de tenir la seva eina personal de comunicació, el fenomen mecasting). Però més enllà d’aquest fet, és interessant de fer-hi un cop d’ull. El problema és sovint la manca de visibilitat. L’iTunes Music Store és probablement el principal aparador dels podcasts, perquè amb un apartat dedicat al podcàsting facilita que els usuaris que hi busquen música descobreixin altres continguts sonors, tot i que sovint hi tenen molt pes els podcasts dels mitjans tradicionals.

De fet, un dels problemes del podcàsting amateur és l’accés (juntament amb la interfície i la usabilitat). El boca-orella és una opció, potser insuficient. Per això us recomanem anar als directoris especialitzats. Certament, trobem moltes diferències entre llistats en relació a les categories, els criteris (sovint poc clars) o la selecció de podcasts, però és un camí que ens pot sorprendre. I amb un detall significatiu: on posen el focus els podcàsters amateurs. De l’anàlisi d’alguns dels principals directoris se’n desprèn una jerarquia temàtica diferent de l’agenda mainstream: àmbits que acostumen a tenir molta presència en els mitjans tradicionals (la política, per exemple) no són tan importants en el podcàsting amateur, mentre que els directoris destaquen temes que acostumen a tenir menys espai en els mèdia (el món geek, música especialitzada, gèneres cinematogràfics o literaris concrets, espiritualitat, esports minoritaris…).

  • I en aquest context, què passa amb el podcàsting en català? Doncs la realitat no ens permet ser gaire optimistes. En un capítol publicat amb Jaume Llambrich en resumíem la situació:
  • El podcasting amateur té presència a Catalunya. Trobem podcàsters, podcasts i ooients, però la paradoxa és que el català és gairebé testimonial. Molts podcàsters opten pel castellà.
  • Dels podcasts en català, només quatre o cinc són regulars i amb una activitat intensa. Alguns dels pioners ja no publiquen.
  • L’aparició de nous podcasts en català no és habitual, però alguns de relativament nous permeten apuntar a una certa revitalització del podcàsting en català.
  • En canvi, el podcàsting és una eina consolidada en l’àmbit escolar, gràcies sobretot a la iniciativa de XTEC Ràdio i a alguns concurs de podcasts en l’àmbit educatiu, com ara “Contes del món”. Aquest pot ser el planter del podcàsting independent en català…

A Podcatalà, directori de podcasts en català, en podeu escoltar els més actius: http://podcatala.blogspot.com/.

Tanquem el post amb algunes propostes i directoris de podcasts independents. Pot ser el primer pas cap a les vostres troballes personals:

Podcasts pioners: The Daily Source Code, Morning Coffe Notes, Comunicando podcast.

Directoris: PodcastAlley, Podcast Pickle, Ivoox, Podsonoro.


[Apunt extret del bloc Connectant els punts de Toni Sellas.]

dimarts, 14 de desembre de 2010

Mossegalapoma, guanyadors European Podcast Awards

dimarts, 14 de desembre de 2010
Mossegalapoma, un dels podcasts més veterans de la xarxa en català, acaba de guanyar el premi European Podcast Awards al millor podcast de categoria “non profit” a l’estat espanyol. Des d'aquí els volem felicitar per la feina que fan podcast rere podcast!

Els European Podcast Awards són uns premis que es concedeixen a nivell europeu, i en què hi participen podcasts d'11 països. Després d'una fase en què es proposaven podcasts i hi havien votacions populars, un jurat especialista s'ha encarregat de fer la selecció final.

Tot seguit us citem l'apunt extret del bloc Mossegalapoma, i us adjuntem el vídeo de l'entrega dels premis.
Ara fa 1 any en Rai, que sempre ens enreda a tots, ens va inscriure a l’European Podcast Awards, els premis europeus de Podcàsting, on han participat més de 1500 podcasts de diferents categories i països.

En el seu dia ho vam anunciar i gràcies a les vostres votacions vam passar el primer filtre de suport popular per a ser inclosos com a candidats, quedant pendent de la decisió final del jurat.

La nostra sorpresa va arribar ahir quan, en mig de l’enregistrament del Podcast 77, arriba un correu dient que hem estat guanyadors del premi al millor podcast de categoria “non profit” a l’estat espanyol.

Cada estat europeu competia en 4 categories: personal, negocis, sense ànim de lucre i professional, i nosaltres compartim premi amb Kafelog, Territorimac i el programa l’Ofici de Viure de Catalunya Ràdio (com veieu som 2 els guanyadors en llengua catalana).

És un honor haver-lo rebut i el volem compartir amb tots vosaltres, mosseguis, que ens heu donat i ens continueu donant el suport per seguir endavant cada dia.

Gràcies!!!dijous, 2 de desembre de 2010

El podcàsting en català

dijous, 2 de desembre de 2010
Podcasting. Tú tienes la palabra. Aquest és el títol del llibre col·laboratiu (@libropodcast) escrit per un grup de podcàsters, sota la coordinació de Javier Pérez (@JaviMostoles), que acaba de sortir del forn. El llibre, que surt en format digital i en paper, el van presentar durant les cinquenes jornades de podcàsting celebrades a Barcelona a finals d’octubre, però llavors encara no l’havien publicat. El projecte ha comptat amb la col·laboració de més d’una trentena de podcàsters, que aborden aspectes diversos agrupats en tres grans blocs: cultural, social i tecnològic (podeu fer un cop d’ull a l’índex, en pdf). Hi participo juntament amb l’amic @jacme, d’El basar de les espècies, amb un article sobre el podcàsting en català. Em fa il·lusió, també, que d’entre els títols proposats finalment els impulsors del projecte triéssin el que els vaig suggerir: Podcasting. Tú tienes la palabra. És un títol que intenta resumir l’essència del podcàsting: els usuaris prenen, literalment, la paraula.

[Apunt del Toni Sellas a Connectant els punts.]
Tot seguit us oferim el capítol del llibre dedicat al podcàsting en català, en què hi trobareu un anàlisi complet sobre la seua història i uns breus comentari sobre els podcasts més representatius dels que es poden trobar enllaçats en este mateix bloc.


dissabte, 6 de novembre de 2010

Què és un podcast

dissabte, 6 de novembre de 2010
El Tomàs de mossegalapoma ens ofereix una informació interessant, tot seguit en reproduïm l'apunt:

Què és un Podcast? from Lluís Camell on Vimeo.No volia deixar passar l’oportunitat, prenent el mateix nom de l’article que l’amic Lluís Camell ha fet en el seu magnífic bloc “Núvol Digital“, i penjar aquí també la seva producció en vídeo enregistrada durant les passades “V Jornadas de Pocasting” a Barcelona i on sortim per allà en mig.

De pas, fa uns dies, vaig estar convidat per en Toni Sellas a donar una xerrada introductòria sobre podcàsting a la Universitat Internacional de Catalaunya, als seus alumnes de primer curs.

Us adjunto també la presentació que em vaig fer servir com a fil conductor de la xerrada.
divendres, 14 de maig de 2010

El podcast en català, a l'Ebrebloc

divendres, 14 de maig de 2010
Tot seguit us adjuntem la presentació sobre el podcast en català duta a terme en el marc de l'Ebrebloc 2010.

dimecres, 9 de setembre de 2009

Agregador d'actualitzacions

dimecres, 9 de setembre de 2009
A partir d'una antiga llista de podcasts en català realitzada per Toni Sellas, hem creat un agregador específic amb les darreres actualitzacions de podcasts en català. El resultat és un fil rss que, mitjançant qualsevol widget, podeu incloure en el vostre bloc o pàgina.

 
podcatalà © 2008. Design by Pocket